RegionBG

bg iconНачало » Европейски фондове » Оперативни програми » Още европари за детегледачки
Още европари за детегледачки
18 Сеп 2012 12:40:00    |    1185    |    Коментари: 0
pic

Родителите на децата до една година ще могат да наемат детегледачка с пари от Европа. До края на 2013 г. ще действат нови облекчения по европрограмата "Отново на работа", съобщава в. "Стандарт".
Досега по нея се поемаха разходите за детегледачи за деца от 1 до 3-годишна възраст, за да се върне родителят, ползващ отпуск по майчинство, на работа. От нея се възползваха 500 семейства в страната. Сега обаче със средства ще бъдат подпомогнати много повече семейства, тъй като възрастовата граница за хлапетата пада.
За да кандидатстват служители по програмата, пък трябва да са безработни. Освен това детегледачките трябва да са регистрирани в бюрата по труда и обучени по програмата. За да ги наемат, родителите кандидатстват в бюрата. С последните промени се увеличава и възнаграждението им. За отглеждане на едно дете се плащат 300 лева на месец, а за близнаци или тризнаци - 370 лева.
С евросредства вече ще могат да се поемат и пътните разходи на всички работещи в една фирма, които живеят в отдалечено селище. Досега право на това имаха само новонаети работници. Владимир Серафимов, който има фирма за събиране на отпадъци например, ще наеме още работници от съседни селища. Ще кандидатства по програмата, тъй като не може да поеме пътните разходи на всички.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България