RegionBG

bg iconНачало » Региони » Ямбол » Модернизират 6 училища и 3 детски в Ямбол
Ямбол
Модернизират 6 училища и 3 детски в Ямбол
29 Март 2012 13:50:56    |    1692    |    Коментари: 0
pic

Шест училища и три детски градини ще бъдат основно модернизирани с прилагане на най-съвременни енергоефективни решения, съобщи пресцентърът на община Ямбол. Това стана възможно, след като бе подписан договорът за поредния голям проект на общината. „Прилагане на енергоефективни мерки в образователната мрежа на община Ямбол” е сред одобрените 21 предложения. Финансирането е по оперативна програма „Регионално развитие”, а ямболският проект се нарежда на второ място по стойност с 4 775 486 лв.
Общата цел на проекта е да се осигури подходяща и рентабилна общинска образователна инфраструктура, с високо ниво на енергийна ефективност. Включените в проекта строително – монтажни дейности предвиждат ремонт на сградата, ползвана от МГ „Атанас Радев” и гимназия „Васил Левски”, на основните училища „Николай Петрини” и „Димчо Дебелянов”, началното „Професор Нойков”, както и ГПЧЕ „Васил Карагьозов”. Ще бъдат обновени и базите на три детски градини – „Червената шапчица”, „Слънце” и „Биляна”.
Предвидена е топлоизолация на фасадите на сградите, ремонти по покривната част, подмяна на мълниезащитните инсталации. Ще се подмени изцяло дограмата на трите детски градини, НУ „Професор Нойков” и ОУ „Н. Петрини”, както и ще завърши подмяната на дограмата в „езиковата” гимназия. В трите ЦДГ, както и в сградата, в която се помещават ГПЧЕ „В. Карагьозов” и НУ „Проф. Нойков” ще бъдат монтирани соларни панели и възобновяеми енергийни източници. В детските градини на мястото на остарелите и енергоемки бойлери, ще бъдат внедрени най-съвременни решения за осигуряване на топла вода, с по-нисък разход на енергия. Плувният басейн в ГПЧЕ ще бъде също с нова система за подгряване на водата.
Като резултат от изпълнението на проекта ще се обнови, подобри и модернизира преобладаваща част от образователната структура в Ямбол. Това ще гарантира съвременен и качествен процес на обучение, включително и с оглед потребностите на групите в неравностойно положение.
С реализацията на този проект се допълват усилията на общината да обнови материалната база в образованието. В тази посока вече са инвестирани над 3 милиона лева за последните четири години. В момента се осъществява и строителството на детска градина и ясла във втория по големина комплекс „Бенковски”, където никога досега не е имало детско заведение.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България