RegionBG

bg iconНачало » Региони » Русе » Модерен градски транспорт за Русе
Русе
Модерен градски транспорт за Русе
07 Авг 2012 18:45:00    |    1518    |    Коментари: 0
pic

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ръководителят на УО на Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР) Деница Николова и кметът на Русе Пламен Стоилов подписаха договор днес. Той се отнася за проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Русе“ по схема BG161PO001/1.5-03/2011 „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града“. През месец юли бяха подписани договорите с другите четири бенефициента – общините Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен.
[advertise]Общата стойност на проекта е 29 379 323.89 лв. От тях 26 011 937.93 лв. са безвъзмездна финансова помощ, предоставена по ОПРР. Собственият принос на общината е в размер на 256 215.15 лв.
Проектът обхваща много дейности извън целенасоченото финансиране на самия градски транспорт, каза министър Павлова по време на подписването на договорите. С изпълнението му изцяло ще се подобри услугата градски транспорт и ще се подобри инфраструктурата в Русе, допълни тя.
Важно е, освен развитието и изграждането на европейските транспортни коридори, да финансираме и успешно да се изпълни този проект, за да се облекчи натовареното заради транзитния трафик движение в града, да намалим задръстванията и емисиите на вредни газове, каза още министър Павлова. Тя обърна внимание, че инвестицията е допълваща за цялостното развитие на Русе. Със средства от ОПРР в Русе беше подобрена градската среда. Изпълнени са и множество проекти, свързани с културна, образователна и социална инфраструктура, припомни министър Павлова.
Проектът за интегриран градски транспорт на Русе обхваща 8 компонента:
- електронна система за таксуване на пътниците
- система за контрол и управление на обществения транспорт
- улесняване на достъпа на организирания градски транспорт (ОГТ) по бул. „Цар Освободител”
- изграждане на подлез при ж/п линията за свързване на кв. „Родина” с центъра
- подобряване достъпността до ОГТ в кв. „Чародейка”
- изграждане на велоалеи
- рехабилитация на тролейбусната инфраструктура – стълбове и контактна мрежа
- подобряване достъпа до спирките на ОГТ и безопасността за пешеходци и велосипедисти на бул. „България”.
Общинската администрация на Русе има амбицията да накара жителите на града да се доверят на градския транспорт. В резултат на това се очаква 1600 души да се откажат от ежедневното ползване на своите автомобили.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България