RegionBG

bg iconНачало » Региони » Пловдив » Изложба „Страна на чудесата”
Пловдив
Изложба „Страна на чудесата”
04 Март 2015 12:30:00    |    6914    |    Коментари: 0
pic

Изложба „Страна на чудесата“ се открива днес /04 март/ в 16 часа във временната експозиционна зала на Градска художествена галерия на ул. „Княз Александър Батенберг“ 15, град Пловдив. Изложбата съдържа 43 произведения на изкуството – фотографии, плакати, компютърни рисунки, дигитален печат върху хартия, смесени техники и 6 видеоарта. Куратор е Шърли Мешулам, а създател Джоузеф Бен Бассат. Сред ветераните артисти (35 на брой) в тази изложба, има носители на наградата на Израел, както и преподаватели в университети в Израел и чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Пловдив.
Изложбата обхваща период от 25 години, между 1987 г. и 2012 г. Фокусът е върху нагласите и реакциите на израелските и палестинските артисти към емоционални състояния, продиктувани от силно въздействащите събития в рамките на израелско-палестинския конфликт: израелската окупация на териториите, експулсирането на граждани и унищожаването на арабски села; появата на „Първа интифада“ през 1987 г., на „Втората Ал-Акса интифада“ през 2000 г., периода на продължаващите терористични нападения и самоубийствени атентати в Израел, изграждането на разделителната стена през 2002 .
„Изложбата се открива за първи път в Хайфа, един град със западен начин на живот, където еврейски и арабски жители живеят един до друг. Това е един от градовете, известен със своята модерност, но същевременно и с толерантността си по отношение на междукултурните и етнически различия, това е градът, в който съм родена и израснала". – споделя кураторката Шърли Мешулам, „По-нататък, изложбата ще пътува към Бундестага в Берлин, а след това и към Европейския парламент в Брюксел, както и до други столици в Европа. Надявам се тя да допринесе за по-доброто разбиране и осъзнаване на това, което се случва с хората в региона като цяло, както и да представи живота им в контекста на израелско-палестинския конфликт.“ – добавя още тя.
Изложбата „Страна на чудесата“ ще гостува в Градска художествена галерия до 22ри март, допълват от Общината.

Снимка: сайта на Община Пловдив

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България