RegionBG

bg iconНачало » Региони » Ловеч » Изложба на Торос Хорисян
Ловеч
Изложба на Торос Хорисян
05 Март 2015 13:40:00    |    7309    |    Коментари: 0
pic

В края на зимния сезон Художествена галерия - Ловеч и Галерия УниКредит Студио представя изложбата „Небето, което говори с морето“ с фотографии на българското Черноморие от 60-те години на легендарния Торос Хорисян. От 10 март до средата на април жителите и гостите на Ловеч ще могат да си припомнят как са изглеждали плажовете ни преди точно 50 години. Изложбата „Небето, което говори с морето“ ще бъде открита от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, директора на Художествена галерия – Ловеч, Спас Дочев и регионалните директори на УниКредит Булбанк Димитар Сечанов, банкиране на дребно, и Георги Георгиев, корпоративно банкиране. В „Небето, което говори с морето“ камерата на Торос Хорисян флиртува с всяка вълна, с всяка усмивка на плажа, с всеки фриволно развят от вятъра кичур коса. Във всеки кадър личи ръката и душата на майстор. Технологията се покланя пред непостижимия за нея фотографски усет.

Торос Хорисян (1921 – 2011) е фотограф–легенда, член на Международната федерация по художествена фотография и Съюза на българските журналисти, със 70 години стаж във фотожурналистиката. Носител е на много български и международни награди и е организирал десетки изложби в страната и чужбина.
Известно е, че е бил безумно влюбен в своята професия. Торос Хорисян е и един от основателите на Държавния фотоархив – Централфото. През 1966 г. Торос Хорисян реализира първата у нас цветна фотоизложба „Българското Черноморие“ заедно с колеги. Следва фотоалбумът му „Арменски икони“, посветен на 1700-годишнината от приемането на християнството в Армения като държавна религия. Незабравими са и албумите: „Велико Търново. Паметници на културата“, придружен с изложбата „Легенда за Търново“; „Стара родопска архитектура“. Негова е и фотоизложбата „Ритми и багри“ - своеобразен летопис от народните събори в Копривщица.


Източник: Пресцентъра на Община Ловеч
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България