RegionBG

bg iconНачало » Региони » Русе » АМ "Русе-Велико Търново" = 800 млн.лв.
Русе
АМ "Русе-Велико Търново" = 800 млн.лв.
16 Фев 2015 09:10:00    |    2572    |    Коментари: 0
pic

Потвърждавам ангажимента на кабинета "Борисов" за изграждането на магистрала Русе – Велико Търново. В бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени 4 млн. лв. за идейно проектиране и изработване на технически проект, впоследствие изработване и на парцеларен план. Това е наш основен приоритет, а целта ни е от 2017 г. да имаме готов проект и в преговори с Европейската инвестиционна банка , по новата програма „Европейски транспортни коридори“, да кандидатстваме за финансиране. Проектът е предложен от България и в пакета проекти, които търсят финансиране по плана „Юнкер“. Това съобщи на брифинг в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Тя допълни, че е при наличието на конкретни стъпки и инвестиции на милиони левове в предпроектни проучвания по изграждане на бъдещата магистрала, няма основание в момента да се инвестира в трета лента за разширение на пътя Русе – Бяла. Магистралата ще бъде с дължина 110 километра. Нейната
индикативна стойност е повече от 800 млн. лева, като ще се търси външно финансиране.
Министърът потвърди ангажимента по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ да бъдат рехабилитирани 53 км от пътя Русе – Червена вода – Дулово. Според нея ремонтът може да стартира от следващата година.
По отношение на проекта за ремонт на местния бул. „България“, финансиран по линия на старата програма Транзитни пътища, изпълнителят ще бъде поканен да си отстрани дефектите и лошото качество при изпълнението на обекта. С кмета Пламен Стоилов беше обсъдена и възможността да бъде изградено осветление по протежението му и да се положи пътна маркировка, за да може да бъде издаден и Акт 16.
По старата оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. Русе изпълнява 12 проекта на обща стойност 67 млн. лв. Министър Павлова изрази надежда, че всички проекти ще бъдат приключени успешно.
Регионалният министър посочи, че по новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, само по първата приоритетна ос, резервираният бюджет за Русе е 67 млн. лв. Те ще се използват за подобряване на градската среда,градския транспорт, обществената инфраструктура – здравна, образователна и др.
Преди два дни беше одобрена и новата програма за Трансгранично сътрудничество България – Румъния. Тя е с бюджет 260 млн. евро. По нея Русе ще кандидатства за финансиране на изграждането на естакада, която да изнесе ТИР-трафикът от Дунав мост от преминаването му през града, както и направата на велоалея.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България