RegionBG

bg iconНачало » Европейски фондове » Оперативни програми » "Сухи" фонтани ще красят главната улица в Русе
"Сухи" фонтани ще красят главната улица в Русе
30 Авг 2013 13:06:36    |    1492    |    Коментари: 0
pic

 Светлинна, звукова и водна феерия ще бъдат част от атракциите, които ще обновят визията на част от улица „Александровска” в Русе. Това пише днес русенският всекидневник „Бряг”, цитирайки екипа на проекта „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона”. С реконструкцията се предвижда да се обнови последната останала за ремонт част на главната улица - от „Тетевен” до площад „Батенберг”.
Близо 5 милиона лева се отпускат по ОП „Регионално развитие”, а малко над 408 хиляди е собственото участие на Общината. Акцентът е поставен на зелената градска среда, дава се предимство на пешеходците по главната улица „Александровска” и тематично се оформят пресичащите я площади. Екипът на проекта с ръководител арх. Бучуковска е взел решение настилките да се изпълнят от вибробетонови плочи, като цветовата им гама ще кореспондира с готовата част на „Александровска” в посока Халите. Избраният цвят е охра в три пастелни нюанса, пояснява арх. Павел Дочев. Той разказва още, че специалистите са взели решение за два сухи фонтана.
Те ще се различават от този пред Операта, тъй като в сезоните, през които не работят, ще изглеждат като плочник. В топлата част на годината фонтаните ще излъчват различни видове струи като форма и цвят, но няма да пречат на преминаването на пешеходците.
Двата „сухи” фонтана ще се изградят на площадите пред магазин „Русе” и пред хотел „Балкан”. Особена атракция ще бъде единият от тях, предвижда се поставяне на фигура на уличен музикант и изкуствено дърво. Класически мелодии ще звучат на всеки час и така мястото може да се превърне в идеално за срещи, смятат специалистите.
Площад „Батенберг” ще има изцяло подновен фонтан, градинките ще се оформят стилово, пейките, фенерите и кошчетата също ще имат старинен вид, така че да съответстват на облика на сградите на библиотеката и музея.
В инженерната част от този проект е предвидено да се ремонтират улиците, да се сменят дъждоприемните решетки, да се поставят саксийни стълбове, а за градинките да се изгради невидима поливна система. Осветлението ще е съвременно и икономично. Има идея да се постави паметник на Елиас Канети на площада пред магазин „Русе”, а улица „Славянска” да се преименува на нобеловия лауреат. Там, където движението пресича площадите и улица „Александровска”, ще се стеснят местата за преминаване на автомобилния поток, като се даде приоритет на пешеходната зона. И тъй като за благоустрояването ще се отнемат част от местата за паркиране, то е предвидено зад Доходното здание да се изгради закрит паркинг на два етажа с 68 места. Не са пренебрегнати и велосипедистите, в проекта е заложено да се направят 486 кв.метра велоалеи.
Ремонтът и реконструкцията ще се извършат на 6 етапа, така че най-малко да се затруднява придвижването по централната градска част. Началото е поставено през юни тази година, реалните строителни работи ще започнат през март следващата, а финалът трябва да е през юни 2015 година. На снимките: Площад „Батенберг” ще има изцяло подновен фонтан, градинките ще се оформят стилово, пейките, фенерите и кошчетата също ще имат старинен вид, така че да съответстват на облика на сградите на библиотеката и музея; Двата „сухи” фонтана ще се изградят на площадите пред магазин „Русе” и пред хотел „Балкан”; На единия сух фонтан ще има фигура на уличен музикант и изкуствено дърво, ще звучи класическа музика.

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България