RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Строи се нов храм на Божията майка в Троян
Строи се нов храм на Божията майка в Троян
12 Юни 2015 08:50:00    |    659    |    Коментари: 0
pic

На 11 юни 2015 г. , в деня на християнския празник на Православната църква, посветен на образа на Божията майка "Достойно Есть”, в Длъжковската махала на град Троян се отслужи тържествен водосвет от отец Марин и се направи „първа копка” за построяването на едноименен православен християнски храм .
Този християнски храм ще се издигне с благословението на Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил и с надеждата, че това ще бъде още една съкровищница на вярата и духовното познание, която ще зарадва и изпълни душите на миряните от този край с благодарност, мъдрост и вяра.
Присъстваха заместник-кметът на град Троян - Ангел Ангелов, председателят на Общинския Съвет - Ангел Балев, Магдалена Цвяткова – кметски наместник, д-р Цветомила Дудевска – Управител на „СБАЛББ-Троян” ЕООД, свещеници от Троянския манастир, много приятели и гости, миряни от града и околността.

Българското копие на иконата на Божията майка "Достойно есть" се намира в Патриаршеския катедрален храм "Св.Александър Невски" от 27 октомври 2012 г. и е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора.
Сред множеството чудеса, станали с помощта на иконата на Света Богородица са и излекувани хора от тежки болести и семейства, получили дълго чакани рожби.
 Вече повече от 1000 години чудотворната икона на Божията майка "Достойно есть" или "Милуваща" помага на вярващите за изцеление от душевни и телесни болести.

 Историята

 

Иконата "Св. Богородица - Достойно ест" се намирала в българската килия в местността Пение, близо до Карея - административния център на Света Гора. Историята на тази икона е свързана с православното песнопение "Достойно ест".
Според преданието през IX век славили Богородица с песнопение, съставено от Козма Маюмски през VI век: "Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим, без истления Бога Слова рождшую, сущую Богородицу тя величаем". Чудото се случило през 982 година. Килията обитавали стар монах и послушник. Късно през нощта старецът се отправил в манастира на всенощно бдение, а младият послушник останал сам . На вратата се почукало. Послушникът не се учудил - в Атон имало много монаси, а в планината живеели отшелници, които понякога слизали при своите събратя. Послушникът се поклонил на непознатия гост, дал му вода да пие и му предложил да си почине. Заедно с госта те започнали да пеят псалми и молитви. Но когато стигнали до "Честнейшую херувим..." тайнственият гост неочаквано отбелязал, че по техните места пеят тази песен по друг начин, добавяйки пред "Честнейшую..." думите "Достойно ест, яко воистину блажити тя, Богородицу, присноблаженную и пренепорочную, и матер Бога нашего". И когато монахът започнал да пее тези думи, иконата на Божията Майка, внезапно засияла с необикновена светлина, а послушникът усетил особена радост и заплакал от умиление. Послушникът помолил госта да запише чудните слова и понеже не намерили никаква хартия и писмени принадлежности, непознатият монах ги начертал с пръст върху каменната плоча, която поддавала под пръстите му, сякаш била от восък и помолил да научат всички християни така да славославят Пресветата Богородица. След това гостът, нарекъл се смиреният Гавриил, станал невидим, а иконата още известно време продължавала да излъчва чудна светлина. Потресен от случилото се, послушникът едва дочакал стария монах, разказал му за тайнствения непознат гост и му показал каменната плоча с думите на молитвата. Старецът разбрал, че в килията е идвал архангел Гавриил, изпратен на земята да възвести на християните още една дивна песен в името на Божията Майка.
Старецът и послушникът разказали за случилото се. Отнесли плочата в Карея, по-късно в Цариград, и тогавашният Патриарх написал до всички патриарси и оттогава тази ангелска песен се пее по време на всяка Божествена литургия по целия свят - навсякъде, където има поне един православен престол или живее поне един православен християнин.

 Иконата в България

 Копие на иконата на Божията Майка "Достойно есть" се намира в Патриаршеския катедрален храм "Св.Александър Невски" от 27 октомври 2012 г. Тя е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора. Първото е направено за Финландската православна църква, второто - за Грузинската патриаршия. Дарът за България е във връзка със 130 годишнината от полагането на основния камък на храм 'Св.Александър Невски" , със 100 годишнината от построяването му и по случай 98 годишнината на патриарх Максим.

 Умалено копие на иконата "Достойно ест", зографисано и осветено от монаси от руския манастир „Св Пантелеймон” на Света Гора, се намира в храма „Св. Николай” в Бухово. И тази икона се прославя като чудотворна. Всеки петък пред нея се отслужва акатист, а на всеки празничен и неделен ден иконата се изнася за поклонение по време на Светата Литургия.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България