RegionBG

bg iconНачало » Региони » Пловдив » Преправяме стари дрехи
Пловдив
Преправяме стари дрехи
03 Сеп 2011 11:50:00    |    1586    |    Коментари: 0
pic

Кризата принуди пловдивчани да разровят скринове и гардероби и да измъкнат позабравени стари дрехи и платове, купувани преди 20-ина години, пише в. „Марица”. А шивашките ателиета в града се множат с всеки изминал ден. Най-често хората носят нещо за поправка - смяна на цип, подгъв или кръпка. Възрастните клиенти си преправят панталони и поли от своите деца или боядисват избелели якета, чанти и обувки. По-едрите пловдивчани пък все още нямат друга алтернатива, защото търговците масово предлагат малка номерация. Колко струва изработването на нов тоалет или ремонтът на стар, провери репортер на “Марица”.
Цените на услугите варират в различните ателиета, но мнението на повечето шивачки е, че готова дреха излиза по-евтино от шитата по поръчка. Между 10 и 35 лв. взимат майсторите за изработката на блуза или права пола. Дамските и мъжки панталон са 15-25 лв., а официална абитуриентска рокля можете да си ушиете за сумата от 80 до 400 лева. Метър вискоза, сатен, коприна и памук в магазините за платове върви между 7 и 10 лв. Трикото е 4-5 лв., а тюлът - 3 лв.
Между 3 и 8 лв. варира цената на подгъва в различните работилници. Смяната на цип е около 5 лв. Толкова струва и скъсяването на ръкав или прикачването на яка. За кръпка пък ще трябва да приготвите само 2-3 лева.
“Фирмите в България масово произвеждат малки номера и по-пълните хора трудно могат да намерят нещо готово, затова шият. Другият проблем е, че българските търговци внасят най-голямата дължина дънки например, за да стават на всички, и по-ниските пловдивчани са принудени да ги скъсяват”, разказа Пепа Врагова, собственичка на шивашко ателие. И обясни, че всеки размер панталон в чужбина се предлага в няколко дължини, които са съобразени с височината на клиентите.
Все по-често напоследък хората носят в работилниците и стари дрехи за боядисване. Трябва да знаете обаче, че могат да се оцветяват само дънкови платове, кожа и лен, но не и синтетични материали. 7-8 лв. струва боядисването на панталон, пола, риза или блуза. За да освежите яке, сако, чанта или обувки пък, ще трябва да отделите между 12 и 15 лв. Малко по-скъпо е боядисването на кожени дрехи - около 30 лв. Не са малко и младите момичета, които искат копие на дреха от най-новата колекция на водещите световни дизайнери, която не могат да си позволят да купят от магазина.
“Често идват клиенти и за ушиване на спално бельо, защото на пазара се предлагат различни големини матраци и готовите чаршафи не пасват като размер”, разказа Пепа. Шивачката обясни, че в града вече има много ателиета за поправки. А за да правиш поправки, се изискват повече умения, отколкото да ушиеш нова дреха. Дамата обаче е притеснена, че в момента никой не следи за качеството на предлаганите услуги. “Преди време имаше изискване шивачите да притежават майсторско свидетелство. Аз съм се явявала на изпит за моето и съм платила 350 лв. Сега е пълно със самоуки - купили си една машина и започват да шият. Масово не се залага на качеството. Гледат по-бързичко да ти направят дрехата и да ти вземат парите”, ядосва се Врагова. Абсолютно задължително според ние е ателиетата да разполагат със съвременна техника. Задължителна е например машината за оверлог, защото качеството на зачистване с нея е съвсем различно от това на домашната зиг-заг машина. За подгъв на трико и еластични дрехи е необходима покривна машина. Много малко от ателиетата в града обаче имат такава, защото цената є е около 4000 лв. и реално минават години, докато се изплати инвестицията, обяснява Пепа. Подгъвите на панталоните пък се правят с пакир машина, така че шевът не се вижда отвън.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България