RegionBG

bg iconНачало » Региони » Плевен » Плевен:Пчеларско изложение
Плевен
Плевен:Пчеларско изложение
10 Фев 2012 15:20:00    |    1206    |    Коментари: 0
pic

В Плевен бе открито Десетото международно пчеларско изложение с участието на над 120 фирми и браншови организации от 16 държави от Европа, Азия и Америка, информира БТА. Павилионите са подредени в Сити център "Плевен" до централния гаров площад и ще бъдат отворени до 12 февруари, когато ще бъде връчена голямата награда "Крилото на успеха".
При откриването на събитието, бе прочетено поздравителен адрес от министър Мирослав Найденов. В него се посочва, че 2011 г. е първата от новия тригодишен програмен период, в който се прилага Националната програма по пчеларство. Тя е синхронизирана с регламентите на ЕС, които дават възможности за подпомагане на сектора. Осигурен е бюджет в размер на 19,5 млн. лв., което е почти три пъти повече, спрямо предходния период, отбелязва Найденов и посочва, че са приети нови мерки за подпомагане на пчеларите, за повишаване на тяхната квалификация, популяризиране на добри практики и на българските продукти. За 2011 г. по всички мерки е бил осигурен общ финансов ресурс от 6,5 млн. лева. След приключването на финансовата година са били изплатени 4,615 млн. лв. субсидии на пчелари, което е 70 на сто от предвидения бюджет. За първи път е била приложена мярка, засягаща техническа помощ на пчелари и техни сдружения, като са финансирани три проекта.
За 2012 г. приемът на документи по мерките, по които има най-голям интерес, е започнал на 16 януари. В приветствието си министър Найденов отбелязва, че са направени промени и вече е възможно за нови кошери да кандидатстват пчелари, отглеждащи до 150 пчелни семейства. През тази година е разработена кредитна линия специално за сектора и така е осигурено финансирането на пчеларите, се посочва в поздравителния адрес на министър Найденов до участниците и гостите в плевенското изложение. Според организаторите по своя мащаб форумът е най-големият на Балканите.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България