RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Найденов с решение за кучетата
Найденов с решение за кучетата
10 Апр 2012 09:30:00    |    363    |    Коментари: 0
pic

Няма да се извършва безпричинно избиване на кучета, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщи МЗХ. Тези, които са болни и агресивни, ще бъдат евтаназирани, а останалите ще бъдат прибирани в приюти, предлага министърът в промените на наредбата за приютите на бездомни кучета. Ветеринарните власти ще проверяват кои кучета са агресивни или болни. Мястото на кучетата не е на улицата, каза още Найденов. Според него досега неправителствените организации осиновяваха кучетата фиктивно и след това ги пускаха на улицата. Очаквам протести от тяхна страна, но този път трябва да защитим гражданите, затова ще съм непреклонен, заяви министър Найденов.
С промените в наредбата за приютите на бездомни кучета се въвеждат две допълнителни категории приюти. Първата категория е отворен приют, където няма да има масивна сграда, но ще има индивидуални клетки. Втората категория ще бъде приют за временно настаняване по подобие на депата. В тях кучетата ще остават до настаняването им в постоянен приют.
Министерство на земеделието и храните ще предложи промени и в Закона за защита на животните, с които ще бъде премахнат надзорът над безстопанствените кучета. Тези кучета се водят на общините, но надзорът над тях се изпълнява от неправителствените организации. Оказва се, че надзорникът не носи отговорност, когато кучето ухапе някой.
В мое лице природозащитните организации винаги са виждали един диалогичен човек, но този път те трябва да поискат извинение от нахапаните, защото вече има случаи и на починал човек, каза министър Найденов. Обществото трябва да знае, че неправителствените организации не трябва да използват ситуацията за бизнес. Те също са виновни за увеличаването на популацията на безпризорни кучета. Организациите получават средствата за своята дейност от чужбина и оправдават разходите си като се грижат за кучетата и тяхното хранене. Те са част от създаването на проблема и трябва да участват и в неговото решаване, допълни още министърът.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България