RegionBG

bg iconНачало » Туризъм » Маршрути » Кулинарни дни в Родопите
Кулинарни дни в Родопите
01 Окт 2012 15:45:00    |    400    |    Коментари: 0
pic

„Дни на кулинарията с биологични и местни биологични земеделски продукти и храни от Източните Родопи“ - 2 ще се проведе на 5 и 6 октомври. Първото им издание през юни премина с много голям успех. Основното събитие- ще се състои на 5 октомври в „Дивата ферма“ в с. Горно поле, Община Маджарово (от 11 часа). Холандският кулинарен експерт Каролина Верхувен ще демонстрира с помощта на Бети Василиева от „Дивата ферма“ готвене с местни продукти, консервиране на плодове и зеленчуци, като се използват рецепти от кулинарното наследство. Богатата есенна реколта в района предлага чудесна възможност за кулинарно събитие. В рамките на събитието Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, ще сподели информация за стандартите на ЕС за местна и домашна преработка на земеделски продукти и храни.
[advertise]Двамата холандски експерти ще бъдат придружавани от Мартийн Ланкестер, изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която от 1990 работи в опазването на околната среда и биоземеделието. Мартийн е лекар по образование, посветил живота си за популяризирането на биологичните храни и земеделски практики, създател е на един от първите биологични ресторанти в Амстердам.
Второто кулинарно събитие на проекта „Новото тракийско злато” предлага благодатна възможност за популяризиране на концепцията и практиките за консервиране и готвене с биологични продукти, на добрите хигиенни условия/изисквания и европейските стандарти в района на Източните Родопи, където проектът активно работи. Местни биопроизводители, собственици/управители/готвачи в къщи от къщи за гости и ресторанти, дребни преработватели, представители на местната общност, медии – ще могат да научат повече за българските и европейските стандарти по време на семинар в Кърджали на 6 октомври, събота (от 10 ч. в хотел „Устра“).
В рамките на Дни на кулинарията в Източните Родопи – 2 отново ще бъде представен Кулинарният пътеводител за Източните Родопи, подготвен в рамките на „Новото тракийско злато“.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България