RegionBG

bg iconНачало » Новини » България » Кръстоска слива + кайсия с награда на „Агра”
Кръстоска слива + кайсия с награда на „Агра”
27 Фев 2016 07:25:00    |    655    |    Коментари: 0
pic

Необичайна кръстоска между слива и кайсия е сред победителите в Конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“  в Пловдив. В състезанието се конкурираха 35 изделия на 30 фирми и научни институти, а до финала стигнаха само девет. Надпреварата се провежда за осми път по инициатива на Международен панаир Пловдив и с подкрепата на Министерството на земеделието и храните.

Българският сливово-кайсиев сорт „Стъндесто“ стана призьор в  категория „Сортови семена и посадъчен материал“. Първите фиданки от него са засадени през  2015 г., но повече от четвърт век е продължило кръстосването между слива и кайсия, докато се стигне до хибрида, представляващ световна новост. Той е дело на  Института по овощарство в Пловдив.

 Освен че е устойчив на болести, хибридът е с високо съдържание на захар и е много вкусен – твърдят познавачи. „Родители” на новия ботанически вид „Стендесто” са синята слива от сорта „Стенлей” и кайсията от сорта „Модесто”. Симпатичната кръстоска е наследила минералните вещества и витамините на своите първоизточници, така че освен вкусна, тя е и полезна. На външен вид плодът е тъмновиолетов и е с издължена форма, като сливата. Но пък целият е покрит с нежен мъх и е ароматен като кайсията. Дръвчетата раждат на третата или четвъртата година след засаждането им, а плодовете зреят в началото на август месец.

Друга иновация на световно ниво, създадена от български учени, също е отличена в конкурса. Това е средството за възстановяване на ерозирали терени, свлачища и депа за отпадъци на  Института по почвознаниe, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров". Разработката бе призната за най-добра в категория „Технологии за растениевъдството“. В „Машини и инвентар за растениевъдството“ най-висок резултат има дъмпер „Мадара“, серия М 21 -  ремарке за  насипни товари на компания „Мадара“.

 Фаворит  в раздел „Машини и инсталации в животновъдството“ стана уредът за улавяне на пчели майки, изобретен от Института по животновъдни науки в Костинброд и обявен като световна новост. А в категория „Технологии за животновъдството“  победител е методът за отглеждане на единствената месодайна порода кози - „Боер“, представен от фирма „Агро Юстина“.

 Два продукта са оценени  най-високо в категория „Торове и препарати за селското стопанство“: течният биостимулатор „Амино Експерт Импулс“, произвеждан от българската фирма „Екофол“, и технология „Капрено“ на германската компания „Байер“, представена от „Байер България“. В раздел „Животновъдство“ надпреварата спечели витаминно-минералната смес „Лизалик“, направена по собствено ноу-хау на „Бонмикс“, България.

 Още един нов сорт стигна до финала. Това е обикновената зимна пшеница „Гизда“,  създаден от Института по растителни генетични ресурси „Константин  Малков“ - Садово.

  Председател на комисията бе заместник-министърът на земеделието доц. д-р Цветан Димитров, а в нея влизаха представители на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, Селскостопанската академия, браншови сдружения и три университета.

Претендентите в Конкурса за иновации са сред изложителите в Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“, на която се представят над 440 фирми от 23 държави. Тя се провежда в Международен панаир Пловдив и ще продължи до 28 февруари.

 

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България