RegionBG

bg iconНачало » Региони » Силистра » Контролирани взривове на леда по р. Дунав
Силистра
Контролирани взривове на леда по р. Дунав
28 Фев 2012 10:50:00    |    747    |    Коментари: 0
pic

Вчера нивото на реката беше с около 2 метра по-високо и острите ледени блокове натрошиха всичко по пътя си. Най-много са пострадали съоръженията на гребната база „Дунавски клуб". Въжетата са накъсани, а понтоните са отнесени надолу по реката, съобщи БНР.
Започва контролирано взривяване на ледовете по река Дунав. То ще стане в румънски териториални води. От понеделник местните власти в Силистра и Кълъраш водят разговори и синхронизират позиции по въпроса за взривовете. В Румъния е създаден Национален кризисен щаб, който е взел решение да се направи опит за отпушване на ледения запор чрез взривяване. За последен път това е правено преди 27 години, когато реката е била скована от ледове в продължение на 3 месеца. Тогава взривове са използвани и в българския участък. На този етап ледовете ще бъдат взривени само в румънската част на реката. Очаква се операцията да започне по обяд. Такава информация е получил кметът на Силистра Юлиян Найденов от своя румънски колега, кмет на отсрещния град - Кълъраш Николае Драгу. Контролираните взривове ще се извършват от румънски военни части на около 40 км от Силистра, близо до град Черна вода. Очакванията са след това течението да се отпуши и ледовете да тръгнат надолу. От снощи до сега нивото на реката при Силистра се е покачило с 16 см и в момента е 650 см. През последния един час е

През изминалата нощ нивото на Дунав при Силистра се покачи с нови 14 см през нощтта. Към 10:40 ч. бяха измерени 650 см, към 9 ч - 649 см, а в 8 ч. - 648 см. Между 12 и 2 часа през нощта се е появил ледоход, но няма нови поражения на крайбрежната инфраструктура.

Продължава постоянното наблюдение по реката, като нивото се измерва на всеки час. Ще се водят разговори с румънските власти за взривяване на ледовете на 30 км след Силистра. Така ще се отпуши течението и ще бъдат предотвратени наводнения по двата бряга на реката.

Десетметров частично увреден участък от защитната дига между селата Айдемир и Сребърна е обезопасен с 250 чувала с пясък, с което е достигната нормалната височина на дигата. Ремонтът е приключил късно през нощта. Нивото на реката в района леко се е понижило и няма опасност от преливане. Спокойна е обстановката и в Тутракан. Кметът Димитър Стефанов е поискал 5 000 чувала от резерва на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Силистра. Общината разполага и с необходимите количества пясък за изграждане на временни предпазни диги по Дунав, ако се наложи. Засега нивото на реката край Тутракан е нормално. До достигане на критични параметри има резерв от около 5 метра. Нямя опасност от наводнение и в село Пожарево, където брегът е по-нисък.
 

Снимка: Аз, репортерът, bTV

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България