RegionBG

bg iconНачало » За всеки » Любопитно » Изкуствено месо от стволови клетки
Изкуствено месо от стволови клетки
29 Фев 2012 09:10:00    |    517    |    Коментари: 0
pic

Преди 4 години природозащитната организация PETA (Хора за етично отношение към животните) обяви награда от $1 млн. за онзи, който създаде синтетично месо до 2012 година. Тогава организацията изрази мнение, че това може да стане от стволови клетки. По всичко личеше, че осигурените пари от PETA ще останат неусвоени, но миналата седмица един холандски преподавател от Маастрихтския университет шокира света с откритието си.
Професор Марк Пост показа първите ивици от синтетично говеждо месо (на снимката) с размери 2х1 см.
„Ивиците все още са твърде малки, за да ги сготвим. В момента сме насочили усилията си към увеличаване на размера, а когато достигне големината на топка за голф, ще го сготвим”, заяви професорът.

Как се получава месото?
Изкуственото месо се получава по ин витро път – стволови клетки от крави се „отглеждат” в лаборатория, в резултат на което се получават малки мускулни влакна. Марк Пост заяви, че към момента ивиците месо са бели на цвят, защото липсват кръвни клетки. Такива обаче непременно ще бъдат добавени към „месото”, а заедно с мазнините, които също ще бъдат част от съдържанието, размерът на ивиците ще се увеличи. Холандецът се надява, че веднъж сготвен, новият продукт ще придобие същия цвят и вкус като традиционното говеждо месо.
Плановете на Марк Пост и екипа му са до края на годината да произведат първия хамбургер от изкуствено месо.
По първоначални данни революционният сандвич се очаква да се появи през септември, а на външен вид ще наподобява Quarter Pounder, предлаган в МакДоналдс. Себестойността за производството на сандвича се оценява на $330 000, дарени от анонимен финансист.
Марк Пост отказа да съобщи името на благодетеля си, но по думите му той е „известен и всеки го познава”. Това обаче не е от голямо значение, защото ако Марк и екипът му получат наградата на PETA, инвестицията ще получи трикратна възвръщаемост.
Следващото предизвикателство пред холандсия учен е увеличаване на производството на изкуственото месо. Амбициите му обаче не се изчерпват само с говеждо месо, получено по ин-витро път.
„Можем да направим дори месо от панда, сигурен съм в това”, заяви Марк Пост. Холандсият учен нашумя още през есента на 2011 година, когато създаде малки ивици мускулна тъкан от свински стволови клетки с помощта на серум от конски ембрион.

 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България