RegionBG

bg iconНачало » Региони » Габрово » Доклад за тунел под Шипка одобрен
Габрово
Доклад за тунел под Шипка одобрен
28 Март 2012 11:43:33    |    2267    |    Коментари: 0
pic

Висшият екологичен експертен съвет при Министерството на околната среда и водите одобри докладите за екологична оценка на проекта за изграждане на Обход на град Габрово с тунел под връх Шипка. В заседанието на съвета, което се проведе във ведомството в края на миналата седмица, участва зам.-кметът на Община Габрово инж. Добрин Савчев.
Самият тунел под Шипка, за чието строителство се говори периодично още от миналия век насам, бе внесен в МОСВ като проект от пътната агенция през 2009 г. Той е предвиден за финансиране със средства от Европейския съюз след 2014 г. Предвидено е да е дълъг около 3,2 км и пътят до него да има връзка с югозападното обходно трасе на Габрово. От икономическа гледна точка, възможната дължина на тунела, която би финансирал Европейския съюз, не е дължина от 7 км.
Югозападното обходно трасе е елемент от Проекта за Обход на град Габрово и е част от инвестиционното предложение, което в цялост е предмет на екологичната оценка.
Община Габрово изрази становище, че разпространяваната от представители на неправителствени организации информация, че „Тунелът под Шипка нарушава европейското законодателство, вкарва трафика в квартали на Габрово и разсича на две Природен парк Българка”, съдържа разбираема емоция. Трябва да се има предвид обаче, че екодокладите са напълно съобразени с аргументите в разпространяваното становище.
В екодокладите е направен подробен количествен и ефектен анализ на засегнатите от проекта защитени територии и зони, от който става ясно че са засегнати под 0,1 % от площите им, набелязани са и конкретни задължителни мерки за предотвратяване и ограничаване на вредното въздействие от реализацията на проекта. Тези мерки следва да бъдат отразени в решението на Министъра на околната среда и водите за одобрение на докладите.
Източник: Община Габрово

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България