RegionBG

bg iconНачало » Региони » Габрово » Габрово обучава библиотекарки
Габрово
Габрово обучава библиотекарки
02 Апр 2012 12:41:21    |    774    |    Коментари: 0
pic

За втора поредна година библиотекарите от целевите библиотеки в Габровска област имат възможност да се обучават по програма „Глобални библиотеки – България”. В Габровска област има 16 целеви библиотеки по програмата от общините Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново, чиито библиотечни специалисти ще бъдат обучени в направленията „Информационни и комуникационни технологии”, „Организация и управление на работата в обществената библиотека”, „Услуги в модерната библиотека”, „Общуване и работа с потребители и общности”, „Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти”. Обученията се провеждат в 27-те регионални и 12 читалищни библиотеки, действащи като учебни бази по програмата.
Програма „Глобални библиотеки - България” работи с екип от над 130 обучители по петте направления - експерти в своята тематична област и с опит в обучението на възрастни. Обученията по „Глобални библиотеки – България” се провеждат по методика и с учебни помагала, специално разработени за целите на програмата.
Обучението по „Застъпничество, набиране на средства и разработване на проекти” е ново и се въвежда от тази година. Целта е да се повиши капацитетът на библиотекарите да се застъпват за каузата на обществените библиотеки, да проучват и отговарят на потребностите на местните общности, да привличат финансови ресурси, да работят по проекти.
През 2011 г. бяха проведени над 3300 индивидуални обучения за библиотекари в страната. В Габровска област бяха обучени 40 библиотекари от региона в направление 1 „ИКТ”; 14 – в направление 2 „Организация и управление на обществената библиотека”; 15 – по „Застъпничество и управление на проектен цикъл”; 10 по „Услуги в модерната библиотека” и 28 – по „Общуване и работа с потребители и общности”.
От 2 април 2012 г. стартира обучението по „Информационни и комуникационни технологии” с обучител Светослав Стефанов.
В много обществени библиотеки се организират обучения за граждани за работа с компютри и интернет. През 2011 г. в страната са обучени 13 875 граждани, а други 78 832 са получили консултация и професионална помощ от библиотекарите. В габровската библиотека са обучени 56 читатели в периода октомври – декември 2011 г и 43 в периода януари – март 2012.
960 библиотеки, оборудвани по програмата, предлагат компютри и безплатен достъп до интернет за гражданите в 895 населени места в цялата страна. Програмата се финансира чрез субсидия от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” и инвестиция от страна на местната власт и държавния бюджет.
Програма „Глобални библиотеки - България” е инициатива на Министерство на културата и Програмата на ООН за развитие. Тя обединява професионалисти, институции и организации, които вярват, че обществените библиотеки ще подобрят качеството на живот, като предоставят свободен достъп до информация и обмен на идеи.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
Региони в България