RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Варна: Българо-китайски бизнес форум
Варна: Българо-китайски бизнес форум
10 Апр 2014 09:30:00    |    422    |    Коментари: 0
pic

Община Варна организира българо-китайски форум за сътрудничество Варна – Нинбо на 12 април 2014 г. от 9,30 часа в Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“. Целта на форума е да представи "Седмицата за икономически и културен обмен", която ще се проведе в побратимения ни китайски град Нинбо в периода 8-11 юни 2014 г.

Тази година Седмицата за икономически и културен обмен се провежда в рамките на „Годината за промоция на бизнеса и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа“, резултат от подписаните през ноември 2013 г. в Букурещ „Насоки за развитие на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ“.

По време на събитието ще бъдат организирани форуми, сред които са търговско-икономически симпозиум, изложение на потребителски стоки и услуги, конференции в сферите здравеопазване, образование и туризъм, както и форум на кметовете, които да стимулират обменът и сътрудничеството в съответните сфери, търговията и развитието на туризма в двата града.

Община Варна кани всички компании и организации, работещи в областта на дигиталните технологии, IT, туризъм, производство на храни и напитки, текстилна промишленост, машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, биопроизводство, енергийна ефективност, строителство, медицина, образование и всички, които се интересуват от сътрудничество с Китай, да се запознаят с условията за участие и възможностите да представят своята дейност, да обменят идеи с китайските си партньори и да осъществят полезни международни контакти в гр. Нинбо, Китай.

Тази година се навършват 10 години от побратимяването на градовете Варна и Нинбо. В рамките на традиционно добрите си партньорски отношения двата града работят активно за стимулиране на търговско-икономическия, културен и образователен обмен, предоставяйки нови възможности за ползотворни сътрудничества в тези области.

Град Нинбо е разположен на територия от 9 816 км2 по суша, 9 758 км2 териториални води и разполага с 1 562 км брегова линия. Постоянното население на града е 7,63 милиона, 5,77 милиона от които са регистрирани жители. БВП на града е 652 милиарда юана през 2012, с ръст от 7,8%. Бюджетните приходи са в размер на 154 млрд. юана.

Със своите уникални и благоприятни природни условия пристанище Нинбо играе важна роля в развитието на града. През 2011 г. развитието на морската икономика в провинция Джъдзянг е включена в списъка на националната стратегия, което предлага на Нинбо нови възможности с приоритети върху пристанищна дейност и корабни услуги, развити производства и нови морски индустрии. Нинбо е известен търговки град от VІІ в. от н.е. Силно развитият частен икономически сектор е отличителна черта на град Нинбо.

С приемането на китайската реформа и отварянето на политиките на страната през 1984 г. икономическото развитие на града, което се ориентира към чуждестранните пазари, бележи бърз скок. През 2012 г. броят на регистрираните чуждестранни компании достига 19 763./Пресцентър Община Варна
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България