RegionBG

bg iconНачало » Местна власт » Общини » Бъдещето на НДК
Бъдещето на НДК
24 Ное 2012 12:30:00    |    673    |    Коментари: 0
pic

НДК 2019 – така се казва един от основните панели в програмата на тазгодишното издание на фестивала за архитектура и градска култура SOFIA ARCHITECTURE WEEK. С течение на годините НДК се е превърнал от символ на социалистическото благоустройство и широка масова култура в противоречиво място, където под един покрив успешно съжителстват базари, офиси и симфонични концерти, по площада се карат скейтове, а в подлезите паркинги съжителстват с магазини. Нещо повече, паркът на НДК е увенчан с един от най-спорните монументи в новата история на София – паметникът 1300 години България, открит през 1981 година и вече полуразрушен.
SOFIA ARCHITECTURE WEEK си поставя за цел да преосмисли пространството НДК с серия от конкурси и работилници, засягащи съдбата на паметника, площада и изобщо комплекса НДК, и публична отворена дискусия, в която да поканени да се включат политици, управници, архитекти и всички, които искат да изразят гражданска позиция за бъдещето на НДК.
По покана на Sofia Architecture Week в дискусията от 11 часа в понеделник в зала 7 на НДК ще се включат кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, министърът на финансите Симеон Дянков, изпълнителните директори на НДК – Тодор Влайчев и Десислава Бинева, представител на министъра на Европейските фондове Томислав Дончев, проф. Троева от Интегриран план за развитие на София, Николай Гълъбов, председател на Камара на архитектите, Димитър Паскалев от Архитекти за София, Светлана Ломева, изпълнителен директор на Асоциация за развитие на София, Асен Асенов, член на работната група, изработила културната стратегия на София до 2020 и член на Инициативния комитет по издигането на кандидатурата на София. Позиция ще изкажат иЯвор Гърдев, театрален режисьор, Васил Димиров, председател на Асоциацията на фестивалите в България, Стефан Китанов от София филм фест, Недко Солаков, кураторите на фестивала Сдружение Трансформатори и др. Дискусията е отворена за медии и широката публика.
Темата на тазгодишния фестивал Sofia Architecture Week АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА е изцяло насочена към намирането на решения на проблемите с културната инфраструктура и невъзможността на града да посрещне събитие от подобен мащаб при сегашното състояние на пространствата за култура в София. В тази тема НДК логично има ключова роля като най-голямата културна инфраструктура и това е причината да има отделна дискусия за бъдещето на двореца. По време на дискусията ще бъдат поставени на първо място въпросите за функционалността му и възможните интелигентни решения на вътрешните пространства, така че от една страна да могат да посрещат много по-голям обем съдържание, а от друга да отговарят на европейските стандарти и технически характеристики.
Панелът НДК 2019 ще стартира още в петък, 23 ноември, с презентация на конкурса ТРАНСФОРМИРАЙ ПАМЕТНИКА ПРЕД НДК (18:00, НДК, ет. 0, зала 6). От години над паметника пред НДК стои една огромна въпросителна и никой не смее да вземе отношение. В опит да пребори тази ситуация сдружение Трансформатори и SAW 2012 организираха отворен, неформален конкурс за идеи как паметникът може да се използва и да остане част от София, без да е необходимо разрушаването му.
Петъчната вечер ще продължи с презентация на изложба с резултатите от експеримента ПРОСТРАНСТВО НДК на Архитекти за София, които през лятото на 2011 се опитаха чрез нестандартна акция, въвличаща и най-незаинтересованите минувачи, да създадат една популярна визия за бъдещето на пространството НДК. Те нарисуваха на едно голямо табло (2 на 5 метра) план на всичко около НДК и закачиха таблото до Билетния център. Всеки гражданин можеше да изкаже мнение като напише предложение за подобряване на част от това пространство на най-обикновено жълто post-it листче, което да залепи на таблото.
В същия ден ще бъдат представени и резултатите от работилницата АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ БЪДЕЩЕ, която се провежда от понеделник до петък в НДК. Архитектура търси бъдеще (Failed Architecture) е международен изследователски проект, стартирал през 2010 г. в Холандия, който маркира нефункциониращи сгради или райони от различни европейски градове и се опитва да разбере причините зад тези “архитектурни несполуки”. София става част от европейската обиколка на Failed Architecture с пространството и сградата на НДК. В работилницара участват малки фокус-групи от различни специалисти (не само архитекти, но и студенти, журналисти, социаолози или просто активни граждани). Резултатите от работата им ще бъдат изложени на дълги табла, наричани Time-line, които спомагат да се правят много бързи връзки между отделните етапи на анализа.
От 21:00 часа ще се състои и презентацията на филма "Дворец на народа" от неговите автори Борис Мисирков и Георги Богданов, и продуцента Мартичка Божилова. Всяка социалистическа държава стига до създаването на свой собствен дворец – храм, който да смайва и смазва масите с великолепие и грандиозност. “Дворец на народа” е документално изследване за нашия дворец - НДК. Един огромен, тромав, но жив организъм, понесъл на раменете си утопията на идеологията, мистиката на соц езотериката, конспиративните теории и тайните на няколко поколения между грандоманията на отминалото време, смяната на политически режими и подови настилки. Както всяка друга власт в историята, и тоталитарната идеология имала нужда да смайва и смазва масите с великолепие и мащабност. Резултатът е дворците на народа. Някои от тях все още не са завършени, други вече са разрушени. Някои са освободени от първоначалната си функция и търсят ново съдържание, други все още обслужват целта, за която са построени. Всички са най-големите, най-високите или просто най-грандиозните в своя град, държава и дори по света.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България