RegionBG

bg iconНачало » Икономика » Пазар на труда » Безработицата на Балканите & България
Безработицата на Балканите & България
28 Окт 2014 09:05:00    |    1924    |    Коментари: 0
pic

Елица Стефанова
Какъв е делът на безработицата в балканските страни? Някои от тях вече са членки на ЕС, други преминаха по-болезнено през кризата и все още търпят последствията от това. Факт е, че в повечето държави безработицата е твърде висока, съчетана с разрастващ се публичен сектор, липса на реформи или реформи, които не са доведени до край, корупция и сива икономика, както и твърде оптимистично планирани бюджети и лоша фискална дисциплина. Това е записано и в докладите на Европейската комисия, особено за страните, които се борят за европейска интеграция.


*По данни на Световната банка
**По последни актуални данни

Ето и каква е картината в някои от държавите, за които EconomyNews.bg ви информира през годината.

През второто тримесечие на 2014 г. коефициентът на безработица в България е 11.4%, като в сравнение със същото тримесечие на 2013 г. отбелязва намаление с 1.5 процентни пункта, по данни на НСИ. Безработицата у нас през септември се е увеличила до 10,5% - с 0,1 процентни пункта над отчетеното през август равнище, съобщи Агенцията по заетостта. Увеличението е обяснимо с края на активния летен туристически сезон. Младежите до 29 г. представляват над една трета от прираста на новорегистрираните безработни, отчита Агенцията.

Безработицата в Гърция е намаляла значително през второто тримесечие, но все още засяга над четвърт от работната сила, докато страната полага усилия да излезе от шестгодишна рецесия. Гръцката статистика обяви, че 1,28 милиона души, или 26,6%, са били безработни в периода април-юни, в сравнение с 1,34 милиона, или 27,8%, в периода януари-март. През втората половина на 2013 г. равнището на безработица бе 27,3%. Около един милион работни места изчезнаха по време на икономическата криза в Гърция, която започна през 2009 г. на фона на разкрития, че бюджетният дефицит е бил много по-висок от обявения предварително. Гърция бързо загуби достъп до финансовите пазари, на които разчиташе, за да финансира разходите си и бе спасена от фалит с международна финансова помощ. За да си осигури тези заеми, Атина наложи строги мерки за икономии, посочва АП.

Румъния е изразходвала около 143 милиона евро за социални помощи за безработни лица в първите седем месеца на 2014 година, сочат данните на финансовото министерство. В бюрата на труда в края на юли са били регистрирани 460 990 безработни или 5,09 на сто от хората в трудоспособна възраст. От тях малко над 110 хиляди получават помощи. Броят на безработните, получаващи помощи, е намалял с над 3500 души през юли спрямо юни, а безработните без помощи са се увеличили с близо 23 000 за същия период, информира агенция Аджерпрес.

В Сърбия са регистрирани 770 000 безработни, съобщи директорът на Национална служба по заетостта Зоран Мартинович за националната телевизия РТС. Той уточни, че безработицата в Сърбия се движи между 20 и 21 процента и от октомври миналата година почти не се е променила, което по негова оценка е положително, като се има предвид, че през 2012 г. безработицата е нараснала с 26 процента. Мартинович констатира, че безработицата в Сърбия е двойно по-висока, отколкото в страните от Европейския съюз, но оцени, че страната е на път да се справи с този проблем. Той подчерта, че новият закон за труда, приет този месец, ще облекчи процедурата за нови назначения и ще доведе до увеличаване на заетостта, но ефектът от него може да се очаква едва през следващата година.

В Хърватия има 300 118 безработни според данни на Хърватската служба по заетостта, съобщи Хина. Агенцията отбелязва, че за пръв път от средата на юли броят на безработните е надхвърлил 300 000 души. Броят на търсещите работа, регистрирани в Хърватската служба по заетостта в края на септември, е бил 290 584 души, което означава, че за малко повече от две седмици броят на безработните се е увеличил с 9 500 души или 3,3 процента. Тенденцията за намаляване на безработицата, която започна през март, спря през септември. Според националната статистическа служба безработицата в Хърватия през август е била 17,5 процента, а през септември тя се очаква да нарасне на 17,7 на сто.

В бюрата по труда в Черна гора има регистрирани 30 628 души, а безработицата в страната достига 13,2 процента, предаде Танюг, като се позова на данни на черногорския Институт по заетостта. Най-високо ниво на безработицата в Черна гора, 32,7%, е отбелязано през юли 2000 г., а най-ниско, 10,1%, през август 2009 г. От началото на годината са регистрирани 10 312 новоназначени работници и са издадени 17 116 разрешения за работа на чужденци.

Броят на безработните в Македония през първото тримесечие на годината е бил 272 115 души, или 28,4% от трудоспособното население, което е с 1,5% по-малко в сравнение със същия период на 2013 г., предаде агенция МИА. По данни на Държавния статистически институт 58,8% от безработните са жени, а 41,2% - жени. Във възрастовата група от 15 до 24 години безработните са 52,8%, в групата от 25 до 49 години без работа са 25,2%, а от 50 до 54 години – 23%. От общия брой безработни 13 113 са без образование или с незавършено основно образование, а 38 425 - с висше образование най-голяма е групата на безработните с със средно образование - 155 988 души. През първото тримесечие общият брой на заетите лица е бил 686 277 души.

Ръст в равнището на безработицата е бил отчетен в Турция през юни, съобщи държавният статистически институт на страната, цитиран от частната телевизия НТВ. През юни безработицата е нараснала с 0,3 процентни пункта спрямо предходния месец до ниво 9,1 процента. Общият брой на безработните на възраст над 15 години е бил 2,65 милиона души. При мъжете равнището на безработицата е 8,3 процента, а при жените - 10,9 процента. Младежката безработица, засягаща възрастовата група между 15 и 24 години, се изчислява на 16,7 процента. За сравнение, през юни миналата година безработицата е била 8,1 процента, посочва "Хюриет дейли нюз". Статистиката сочи също, че при отчитане на сезонните фактори нивото на безработицата се е повишило значително през разглеждания период до 9,9 процента при увеличение от 0,4 процентни пункта от предходния месец. Подобно високо ниво преди това е било отчетено през януари 2011 г.

Сред огромния брой граждани, които нямат работа в Босна и Херцеговина, има и такива, които са записани в бюрата по труда цели 20 години, съобщават местни медии, позовавайки се на данни на Сдружението на безработните в Босна и Херцеговина. Лошият бизнес климат в държавата е сочен като една от причините за тази ситуация, предаде Танюг. Координаторът в Сдружението Хасан Сейдич уточни, че без работа са около 560 000 души, сред които има немалък брой хора, които са регистрирани в бюрата по труда в продължение на много години. През януари и февруари е регистрирано увеличение на безработицата, което показва, че властите не правят нищо по този въпрос. Изход не се вижда. Не е проблем, че сме в тунел, а че светлина не се вижда, илюстрира ситуацията Сейдич. За кризата, в която се намират търсещите работа в Босна, свидетелстват данните на Агенцията за статистика на Босна и Херцеговина за миналата година, според които цели 75 000 граждани са без работа от десет и повече години. Според данни на Агенцията по заетостта в края на януари в сравнение с декември миналата година общият брой на безработните в Босна и Херцеговина се е увеличил с 3833 души.
 

Коментари (0)
Коментирай
Име:
E-mail:
Текст:
Код за сигурност
Напиши символите в полето:
code
 
Региони в България